Legnépszerűbb masszázstípusok

Legnépszerűbb masszázstípusok - Mikor, melyikre van szüksége?

Testünk jelzi, mikor igényel masszázst. Bárcsak azt is meg tudná mondani, milyen legyen a kezelés. Ha még nem ismeri a különféle masszázsformákat, nehéz lehet eligazodni a masszázs kezelések között. Szerencsére azért vagyok itt, hogy segítsek Önnek megismerni az egyes masszázstípusok előnyeit. A masszázsokat két nagy csoportban rendezhetjük, vannak nyugati és keleti típusú masszázsok. A két masszázs közti különbség a megközelítés. Míg a nyugati masszázs alapjai a svéd masszázs, a masszázs mechanikai megközelítése, addig a keleti masszázstípusok filozófia értelemmel is bírnak.

Svédmasszázs

Az ellazulásnak egy formája. Ha csökkenteni szeretné a feszültségét vagy szorongását ez egy jó választás lehet. A terapeuta általában öt technikát alkalmaz. A körkörös simogató mozdulatok, amelyeket a terápia elején az izmok bemelegítésére, a végén pedig azok megnyugtatására végzik. Miután az izmok felmelegedtek ritmikus gyúrással, összenyomással és/vagy hengerléssel egy adott terület lágy szöveteinek manuális összenyomása történik. Ezek a mozdulatok különösen hasznosak a feszült izmok nyújtására és lazítására, segít a vérkeringés javításában és a szervezet méregtelenítésében. Dörzsölés és nyomó mozdulatok kombinációja ideális a feszült izomrostok lágyítására és átrendezésére, valamint bizonyos ízületek, például a könyök kezelésére. A vibrációs technikát alkalmaznak a test fellazítására és ellazítására. Különösen hasznos az idegek megnyugtatására. Az ütő és rázó mozdulatok hasznosnak a feszes izmok ellazítására.

Sportmasszázs

Ez a masszázstípus, ahogy az elvárható sportolók, vagy fizikailag megterhelő életmódot folytatók számára lehet előnyös. A sportmasszázsban többféle mozdulat szerepel, melyek célja a fizikai teljesítmény fokozása.

Pisztolymasszázs

A masszírozó fej segítségével erőteljes ütéseket mérnek a testre, mélyre hatolva a fáradt izmokba, hogy enyhítse a feszültséget, és véráramlást biztosítson a területen. Használata fokozza teljesítményt és segíti a sérülésekből való felépülést.

Reflexológia, más néven „zónaterápia"

A reflexmasszázsnak a legkülönbözőbb formái léteznek: talp-, tenyér-, fül-, arc-, homlok-, koponyamasszázs. A reflexmasszázs során a terapeuta test külső reflexpontjain keresztül kapcsolódik a belső szervekhez, ezáltal serkenti a kapcsolt szervek működését. Javítja a mentális jólétet, és segít az embereknek hosszú távú egészségi állapotok kezelésében. A reflexterápia ellenjavallt általában súlyos heveny vagy idült betegségekben, a terhesség bizonyos eseteiben, illetve olyankor, ha a betegség megfelelő szakorvosi beavatkozást igényel.

Aromaterápiás masszázs

A masszázs során használt illóolajok javítják mind a mentális, mind fizikai jólétet. Gondoljunk csak a kamillára, levendulára, teafára, citromra, gyömbérre, cédrusfára és bergamottra. Nem csak csodálatos illatuk más és más, hanem különböző kémiai összetevőik révén más módon szívódnak fel a bőrünkön keresztül, és különböző hatást gyakorolnak testünkre, szellemünkre. A kezelés enyhíti a szorongást és a depressziós tüneteket. Menstruáció során fájdalomcsillapításra és görcsoldásra is kiváló.

Lávaköves masszázs

Pszichés tünetetek pl. álmatlanság kezelése mellett hatékony eljárás az izmok feszülésének enyhítésére, valamint olyan fájdalmas állapotok kezelésében, mint a rheumatoid arthritis.

Craniosacralis terápia

Nem gyakori masszázsforma, annak ellenére, hogy nagyon sok tünet kezelésében alkalmazható. A kezelés alatt a páciens felöltözve marad, és lágy zene, alacsony megvilágítás segíti a lazításban. Enyhíti a fej, a hát, a nyak kompresszióját, enyhíti a fájdalmat, és felszabadítja az érzelmi és testi feszültségeket. Mivel nagyon kíméletes és nem invazív, a craniosacralis terápia újszülöttektől az idősekig mindenki számára alkalmas. Nézze meg a következő videót, amely nagyon jól bemutatja ezt a gyengéd terápiát:

Mélyszöveti masszázs

Ahogy a neve is sugallja, a masszázs az izom mély rétegeit és a környező szöveteket célozza, kifejezetten az izomfeszültség enyhítésére. Az intenzív kezelés eredménye, hogy a vért és a tápanyagokat az izmokba szállítsa, ezzel segítve a toxinok eltávolítását. Erősen ajánlott, ha mozgásszervi betegsége, testtartási problémája vagy tartós izomfeszülése van. Amennyiben gyulladt az ízülete vagy autoimmun betegsége van, hagyja ki a mélyszöveti masszázst, mivel ennek erőteljes jellege súlyosbíthatja a helyzetet.

Triggerpont terápia

A trigger pontok az emberi test izomszövetében található feszültségcsomók. Ezek a parányi csomók kívülről nem láthatóak, azonban az általuk okozott kisugárzó fájdalom annál nagyobb. Tehát, az izomban található feszültségcsomók a testünk egy másik részében eredményeznek problémát. A terapeuta a feszültségpontok stimulálásán keresztül fokozza a vérkeringést, és az energiaáramlás remélhetőleg visszatér a normális kerékvágásba.

Lábmasszázs

Egy nehéz nap után mindannyian vágyunk egy nyugtató kényeztetésre, amely nem csak a lábnak pihentető, hanem az elmének is. A lábmasszázs kiválóan alkalmas a keringés javítására, és mindebben az a csodálatos, hogy ez a terápia úgy javítja az érrendszer működését, hogy nem végzünk semmiféle aktív testmozgást.