Hogyan segíthet a masszázsterápia enyhíteni a stresszt

Sokat dolgozik? Készül egy versenyre, megmérettetésre vagy beszámolóra? Nehezen kezeli gyermekét, szociális kapcsolatait? Hasonló nehéz élethelyzetekben a vérnyomás emelkedik, a légzés és a pulzus felgyorsul, idegesnek és zavartnak érzi magát. Azok az emberek, akik rendszeresen fokozott izgalmi körülmények között élnek (például a nyilvános előadók, versenyzők) megtanulják, hogyan kell ezt a saját javukra fordítani. A jó stressz megdolgoztatja az elmét és az izmokat, éberen tart, és segít elkerülni a veszélyt. Ha a stressz felhalmozódik anélkül, hogy megnyugvást vagy megkönnyebbülést kapna, az hatással lehet az immunrendszerre, amikor nem tudjuk kezelni bennünk keletkező negatív energiákat egészségügyi problémák keletkezhetnek. Ezért elengedhetetlen a modern mindennapi életben, hogy időt szakítsunk a feltöltődésre. Ennek többféle módja van: könnyű szabadidős tevékenység, könyv olvasása, rövid szunyókálás vagy professzionális masszázs. A stresszoldás egyik legszélesebb körben elismert formája a masszázs. A masszázsterápia bizonyítottan olyan eszköz, amellyel a stressz jelentősen csökkenthető fizikai és pszichológiai szinten egyaránt.

Nem tud elmenni masszőrhöz? Használja az alábbi ősi gyógyító gyakorlatokat, az egyszerű, önmasszázs technikáit.

Masszázs a fáradt szemnek

Csukja be a szemét. Helyezze hüvelykujját a szemöldöke alá a szemgödör belső sarkához. Nyomja meg és finoman mozgassa a hüvelykujjait apró körökben, lassan haladva a szemöldöke külseje felé, és folytassa ezt a mozgást a szeme körül, az orrnyeregig visszafelé. Ismételje meg többször, és töltsön huzamosabb időt a belső szemgödör bemélyedésénél, ott ahol az orrnyereg találkozik a szemöldökkel – ez sok ember számára különösen érzékeny pont.

Masszázs a fejfájás és a feszültség enyhítésére

Kezdje azzal, hogy hüvelykujját helyezze az arccsontjára, közel a füléhez, majd ujjbegyeivel finoman nyomja meg, és dörzsölje meg a halántékot (a szemzug és a fül közötti puha pontot). Nagyon határozott nyomással, és apró körkörös mozdulatokkal fokozatosan mozgassa ujjait felfelé a hajvonal mentén a homlok közepéig, megmasszírozva az egész homlokot és a fejbőrt.

Masszázs a kezek ellazítására

Íme néhány mozdulat, amelyek enyhítik az egész napos klaviatúra ütögetéséből eredő görcsös kéztartást. Nyújtsa ki a kezét és az ujjait. Dörzsölje meg minden ujját a tövétől a hegyéig, menet közben finoman húzza és csavarja mindegyik ujját. Ezután tegye bal kezét az ölébe, tenyérrel felfelé. A tenyere húsos részét a csuklótól kezdve jobb hüvelykujja és a mutatóujja között finoman masszírozza a hüvelykujj tövéig, majd körkörös mozdulatokkal haladva a többi ujjtövet is érintve keresse meg az érzékeny pontokat. Ezután erős nyomást gyakorolva dörzsölje át az egész tenyerét a jobb hüvelykujjával. Ismételje meg ezt a folyamatot a jobb kezével is.

Masszázsterápia a nyaki feszültség enyhítésére

Ha sokat ül számítógép előtt, most tegye a kezét a vállaira. Lélegezzen ki, engedje hátra a fejét, miközben ujjait és a tenyerét lassan a nyaka felé csúsztatja. Most támaszkodjon a könyökével az asztalra, és hagyja, hogy a feje kissé előre dőljön. Ujjbegyeivel masszírozza a nyakát, vállától a koponya tövéig, kis mély köröket képezve a gerinc mindkét oldalán lévő izmokba. Tegye mindkét kezét a feje hátuljára, ujjait összefonva. Hajtsa előre a fejét, és engedje, hogy a könyökök súlya finoman lefelé húzza a fejét, megnyújtva a nyak izmait.

Masszázs a feszes vállak lazítására

Ehhez a gyakorlatsorhoz teniszlabdára vagy tömör gumilabdára lesz szüksége. Álljon kb. fél méterre a faltól terpeszállásban. A fenekét a falnak támasztva guggoljon le, és helyezze a labdát a háta mögé, a válla magasságában. Lassan álljon fel – a labdát a falnak nyomva, centiméterenként haladva –, és hagyja, hogy a labda lassan gördüljön le a gerincoszlop mentén. Álljon meg, amikor egy érzékeny pontot talál, és várja meg, amíg a fájdalom enyhül. Majd a folyamatot ismételje meg lentről felfelé haladva. Most váltson oldalt, tegye át a labdát a gerinc másik oldalára, és ismételje meg ugyanazt a lassú masszázst. Nem csak a feszültséget oldja fel a vállaiból, de ugyanakkor erős lábizmokat is fejleszt.

Masszázs a hát alsó részének felszabadítására

Álljon fel, és tegye a kezét a derekára, hüvelykujjai maga mögé, a többi pedig előre nézzen. Óvatosan nyomja a hüvelykujját a gerinc két oldalán lévő izmokba – de ügyeljen arra, hogy magát a gerincet ne nyomja meg. Tartsa benyomva a hüvelykujját, miközben nagyon apró mozdulatokkal mozog – fel, le és körbe-körbe egy apró körben, ahol érzékeny pontot talál kicsit több időt töltve ügyeljen arra, hogy ne okozzon fájdalmat. Fokozatosan, mozgassa a hüvelykujját a gerinc mindkét oldalán felfelé, amennyire a keze kényelmesen enged. Ezután fokozatosan induljon vissza a derék felé és nyomja meg a keresztcsont csontos felületét.

Masszázs a fáradt lábak megnyugtatására

Helyezze bal lábát a szék ülőkéjére, hogy lássa a lábfejét. A jobb hüvelykujjával gyakoroljon nagyon határozott nyomást a lábfeje mentén, a saroktól a nagylábujjig. Majd hüvelykujjával haladjon oda, ahol a lábujjak találkoznak a lábfejjel. Amikor a kislábujjhoz ér, a hüvelykujjával és a mutatóujjával nyomja össze és csavarja végig a lábujj teljes felületét. Minden egyes lábujjat külön-külön dolgozzon meg, amíg vissza nem ér a nagy lábujjhoz. Fogja az összes lábujját az egyik kezébe, és nyújtsa őket előre-hátra, hajlítva és hajlítva. Miközben bal kezével megtámasztja bal lábának felső részét, a jobb keze ujjaival gyakoroljon mély nyomást a láb aljának teljes felületére, a saroktól a lábujjakig, majd vissza lefelé. Nyújtsa lábujjait, hajlítsa meg és nyújtsa ki a lábát, és végezzen néhány bokaforgatást. Ismételje meg az egész folyamatot a jobb lábon

Ne feledje, ezekkel a gyakorlatokkal soha ne okozzon magának fájdalmat, csak gyengéd nyomással érje el a fájdalom ingerküszöbét, amellyel a feszültségét oldja.

Készen áll arra, hogy kevesebb stresszel éljen?
Foglaljon masszázst még ma!