Masszázzsal a pihentető alvásért

Aludni jó, jól aludni még jobb! Az alvás fontos feltétele az általános jólétnek, hatással van a mentális, fizikai és érzelmi állapotra. Egy-egy álmatlanul töltött éjszaka után nemcsak fáradtak, rosszkedvűek leszünk, a teljesítményünk, gondolkodásunk is romlik. Több felmérés is megerősítette, hogy nemzetközi viszonylatban a magyarok kifejezetten a rossz alvókhoz tartoznak. Hivatalos statisztikák ugyan nincsenek, de egy a közelmúltban publikált felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28 százalékuk ébred gyakorta pihenten, s csupán 2 százalékuk számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással – olvasható a Medical Online 2020 márciusi számában.

Miért javasolt a masszázs?

A masszázs segíthet leküzdeni az álmatlanságot azáltal, hogy közvetlenül befolyásolja az álmatlanságot okozó hormonokat. Csaknem 30%-kal csökkenti a kortizolszintet, és növeli a szerotonin és a melatonin kiválasztását a szervezetben. Először is, vannak speciális masszázsok, amelyek ellazítják a testet. Ahogy a test ellazul, a stressz szintje csökken. Ennek közvetlen hatása, hogy a kortizol, a stresszhormon szintjének csökken a szervezetben. Másodszor, a masszázs elősegíti a szerotonin kiválasztását, amely fokozza a jólét és a boldogság érzését, a szerotonin kiválasztása pedig fokozza a melatonin, az alvást szabályozó hormon termelődését, a melatonin természetes termelése megszüntetheti az álmatlanságot.

Nem minden masszázstípus ajánlott!

Nem minden masszázsmód ideális az álmatlanság leküzdésére. A mélyszöveti masszázs és a sportmasszázs ellentétes hatást fejtenek ki, mivel inkább stimulálják a testet, semmint ellazítják. A továbbiakban olyan apró masszázsfogásokat és illóolajokat ajánlok, amelyeket otthon is használhat az álmatlanság ellen, a „jobb alvás” érdekében.

Illóolaj masszázzsal kombinálva

Az illóolajok segítenek az alvás minőségének javításában és az álmatlanság leküzdésében. Az illóolajokat lefekvés előtt meleg (ne túl meleg!) fürdőben használhatjuk. Adjon fürdővizéhez 2-3 cseppet az alábbiakban felsorolt olajok bármelyikéből.

  • Levendula
  • Majoránna
  • Kamilla
  • Szerecsendió
  • Benzoin
  • Clary-zsálya
  • Vetiverfű
  • Macskagyökér

Alternatív megoldásként az illóolajokat lábfürdőben is használhatjuk lefekvés előtt. A lábfürdőhöz legfeljebb 1-2 csepp illóolajat használjunk. Egyes illóolajok csak kis mennyiségben használva lazítanak, túl sok stimulálják a szerveztet. Diffúzorral a hálószobában is jó.

A masszázshoz hasonlóan jó érzés a testnek az akupresszúra is

Az akupresszúra az utóbbi időben az álmatlanság alternatív gyógymódjaként került előtérbe. Ez egy olyan módszer, amelyben a test bizonyos pontjait („akupontjait”) kézzel stimulálják. Azon az elképzelésen alapul, hogy az energia meghatározott útvonalakon („meridiánokon”) áramlik a testen keresztül. Úgy gondolják, hogy ezek a meridiánok hálózatot is biztosítanak a test különböző szervei között. Az akupresszúra célja az energiaelzáródások felszámolása ezeken a meridiánokon. Célja, hogy lehetővé tegye a jobb energiaáramlást a testben, és szabályozza és kiegyensúlyozza a pozitív (yang) és negatív (yin) energia ellentétes erőit. Az akupresszúra hatalmas előnye, hogy otthon önállóan, ingyenesen gyakorolható.

5 kapcsoló gomb a nyugodt alváshoz

Mintegy 350 „akupont” van a szervezetben, ebből ötöt ajánlok melyek úgy működnek mint egy kikapcsoló gomb. Az alváshoz szükséges nyomáspontok masszírozása nagyon könnyen beilleszthető lefekvés előtti rutinjába. Az alábbi ábrákon található pontokat hüvelykujjának begyével fokozatosan nyomja és közben masszírozza. körkörösen kb. 30 másodpercig, majd ismételjük meg a pont ingerlését még 3-5ször.

Közvetlenül elalvás előtt ne menjen masszázsszalonba! A masszázs után le kell zuhanyozni, és még vissza kell utaznia otthonába, ezalatt a megnövekedett szerotonin és melatonin minden jó hatása megszűnik.

Szívesen állok rendelkezésére bármely más alkalommal, foglaljon időpontot most!